La nostra història

 Entenem l’escola com un espai de vida, proper i familiar, una comunitat en la qual tothom participa, se sent feliç i n’és protagonista. 

Som una escola formada per un equip de professors i professores amb llarga trajectòria professional i humana, amatents a les noves tecnologies que ajudin a l’alumne/a en el projecte pedagògic, sense oblidar el tracte humà i proper cap a l’infant/jove i la seva família. 

La comunicació família-escola és bàsica i fonamental per portar a terme el nostre projecte pedagògic. Per tant, aquesta comunicació la mantenim de manera fluïda i constant. L’alumne/a i la seva família en són la prioritat. 

 

 

 

Som una escola al peu de la muntanya de Montserrat, a la Vila d’Olesa de Montserrat. Escola reconeguda al poble amb una llarga tradició de més de 150 anys i, alhora, amb un esperit innovador i integrador. 

Nosaltres formem part de la Fundació Escolàpies que recull deu escoles de Catalunya, València i les Illes Balears. Aquest grup d’escoles es gestionen conjuntament des de l’Equip de Titularitat de la Fundació Escolàpies. El treball conjunt amb altres escoles de la Fundació ens permet aprendre contínuament, compartir experiències i construir un model educatiu innovador, sòlid i rigorós, per a formar persones amb capacitat de transformar el món. 

La Fundació Escolàpies forma part d’un grup de tres fundacions més d’escoles Escolàpies ubicades en tot el territori espanyol. Escolàpies Olesa sempre ha estat una escola innovadora segons el model educatiu que va promoure Santa Paula Montal, fundadora de l’Escola Pia Femenina. Un model educatiu que, per la seva qualitat i visió de futur, ja treballava aspectes que, en el seu moment, es consideraven prioritaris, tant des del punt de vista humà com pedagògic, i que avui dia segueixen formant part del seu ADN. Escolàpies Olesa és una escola que pretén acompanyar als pares i mares en el procés educatiu del seus fills i filles, no només per formar els professionals del demà sinó, per sobre de tot, esdevenir persones amb valors humans que els defineixin, tenint en compte la seva formació integral. 

Història

1859 – El 15 de desembre arriben les escolàpies a Olesa. Cinc religioses i Mare Paula superiora. S’instal·len en una casa del Carrer Ample, n. 40.

1879 – Adquisició d’una antiga casa pairal del segle XIV. Carrer Plateria, n. 6, per ampliació d’aules.

1880 – Es comença, com a part annexa al convent, la construcció de la capella pública.

L’activitat econòmica principal de la població olesana és la indústria tèxtil.

1881 – Consagració de la capella dedicada a la Mare de Déu de Montserrat.

El 26 de febrer de 1889 – Mare Paula mor a Olesa i les seves despulles romanen a l’altar major de la capella de l’escola i de la comunitat religiosa.

1898 – S’aprova l’Eixample d’Olesa com un projecte inspirat en el Pla Cerdà de Barcelona.

1922 – Arribada del Carrilet (línia Barcelona-Manresa) a Olesa i té una important via de comunicació amb l’exterior.

1929 – Celebració del primer centenari de la fundació del Institut de Filles de Maria Escolàpies. Reconstrucció de la cel·la on va morir M. Paula.

 L’oli d’Olesa guanya la Medalla d’Or a l’Exposició Internacional de Barcelona.

1961 – Inauguració d’un nou edifici adossat al col·legi com a “Casa d’exercicis espirituals”. L’ajuntament atorga el reconeixement de Filla adoptiva de la Vila d’Olesa de Montserrat a M. Paula

1970  Implantació de l’EGB. Ampliació del col·legi amb una planta superior.

XIX – Mare Paula planta el magraner que hi ha al pati de l’edifici principal. Avui dia, encara hi és.

1983 – La Passió d’Olesa és declarada Festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

El 28 de desembre de 1988 – Mare Paula és proclamada Venerable pel Sant Pare Joan Pau II.

El 18 d’abril de 1993 – Mare Paula és beatificada per Joan Pau II,  a Roma.

1993 – En motiu de la beatificació, restauració de la capella, el refectori  i el museu de M. Paula.

1995 – la comunitat cedeix la clausura per ampliació del col·legi i passa a viure amb la comunitat Santa Paula Montal  (a la Casa d’exercicis).

1997 – Inici de l’E.S.O.

2000 – Compra de les cases per construir el nou edifici de l’Educació Infantil.

El 25 de novembre del 2001 – és canonitzada pel mateix Papa. Canvi del nom del carrer de Mare Paula Montal pel de Santa Paula Montal.

2004 – Estrenem la Llar d’Infants.